5 опасни и смъртоносни храни в хладилника ни

За кои храни не знаем, че са опасни и същевременно консумираме. Списък на най-често срещаните за здравето храни в нашия хладилник:


Лимски фасул

Подобно на много бобови растения, привидно невинният боб не трябва да се консумира суров - това може да причини смърт. (А кой иска да умре по толкова нелеп начин? Смърт от лимски фасул!) Познат още като маслен боб. Това бобово растение може да има високо съдържание на цианид, който е част от механизма му за защита.

В САЩ и Европа, съществуват ограничения за цианидни нива в търговско отглежданите сортове фасул, но ограниченията не са толкова строги в по-слабо развитите страни и много хора могат да се разболеят от консумирането му. Дори и така, фасулът трябва да се готви внимателно, и в затворен съд, за да може отровата да се изпари. Също така, изцедете водата докато готвите, за да бъде безопасен за консумация.


Риба балон

Който е хапнал първата риба балон трябва да е бил истински авантюрист. (И най-вероятно е умрял скоро след това.) Леко брутална ли съм? Почти всички риби балон съдържат тетродотоксин, смъртоносен токсин, който е до 1200 пъти по-отровен от цианида. Отровата, съдържаща се в една рибка балон е достатъчна, за да унищожи 30 човека, а и все още няма известна противоотрова.

И все пак, много хора я консумират. Наречена фугу в Япония, месото на рибата балон е високо ценено ястие, което се приготвя от специално обучени, лицензирани готвачи. Въпреки това, според данни на правителството, в периода между 2000-2009 г. в Япония има регистрирани 23 смъртни случая сред 338 случаи на отравяне с фугу.Гигантски-слонски касторски фасул (рицинов боб)

Бабите обикновено използват супена лъжица рициново масло, за да излекуват всяка болест, и проучванията показват, че то действително е полезно за здравето. Само не забравяйте да не ядете боба, от който е направено маслото. Ако касторският фасул се сдъвчи и погълне, той може да освободи рицин, една от най-токсичните отрови познати на човека. Яденето на само едно или две зърна касторски фасул, може лесно да предизвика смърт. Рицинът е и използван във войните, и дори е бил част от "екипировката" на тайни агенти и наемни убийци.


Бадеми

Всеки един читател на стари детективски романи, знае какво означава миризмата на горчиви бадеми: "Смърт от цианид, драги ми Уотсън". И това е, защото някои растения, включително ябълките и горчивите бадеми, съдържат цианид, за да обезкуражат тревопасните да ги поглъщат.

Но не се вълнувайте; горчивите бадеми не са като сладките бадеми, тези, които похапваме ежедневно. Тъй като около 20 горчиви бадема са достатъчно, за да убият възрастен човек, те не се продават така свободно. Предвид горното, бадемовият екстракт се прави с масло от горчиви бадеми, но отдъхнете си, то не може да се използва като оръжие за убиване.


Домати и картофи

Листата и стъблата на доматите и на картофите, представители на семейството куче грозде, съдържат токсичен алкалоид, наречен соланин. В картофите той е особено концентриран, когато картофът започва да покълва.

Преди 1820 г., американците считат доматите за отровни, но шансът за проява на симптоми на токсично отравяне от соланин от доматите не е толкова вероятен. Картофите имат по-високи концентрации - и доклад от Университета на Ню Мексико отбелязва, че дивите картофи в Андите могат да бъдат повече от двойно по-отровни, отколкото култивираните. Но дори и така, един 100-килограмов човек трябва да изяде около 470 грама напълно сурови картофи, за да се натрови със соланин. Ако обичате вкуса на сурови картофи, бъдете внимателни и следете за признаци на прекомерно слюноотделяне, диария, забавяне на пулса, понижено кръвно налягане, дишане  и спиране на сърдечната дейност.


Гъби

Никой списък на отровните храни не би бил пълен без споменаването на гъбите, и по-специално Amanita phalloides, смъртоносната (и измамно вкусна) "зелена мухоморка”. Отговорна за множество гъбни отравяния, заедно със своята братовчедка Amanita ocreata, по-известна като "смъртоносния ангел." Родът Amanita като цяло е отговорен за около 95 процента от всички отравяния от гъби, като 75 процента от смъртоносните случай се дължат на отравяния със „зелена мухоморка” или „смъртоносния ангел”. 

Любовта ни към фунги датира от векове и ние продължаваме да се тровим с различни представители на семейство гъби. Защо? Тъй като те са невероятни на вкус, като в същото време е трудно да се направи разграничение между тези, които са добри, от тези, които са смъртоносни. Ако имате слабост към гъбо - бране, последвайте съвета ми: бъдете свръх внимателни!