Отправяме се на ново пътешествие… МИЛАНО! Не – не – не! Няма да ходим на шопинг! Как така?!!

Определено вие сте от тези, които като чуят за Милано, се сещат единствено и само за витрини на магазини, дизайнерски дрехи, бутици, обувки и чанти от естествена кожа, красиви манекенки и ред други неща, касаещи света на модата. 

Но нека не забравяме, че Милано все пак се намира в Италия… А Италия с какво е известна? – с хубавата си храна, ароматното си вино, богато отрупаните маси, събрали около себе си разговорливи и приятни хора. 

Подобно на всеки друг град в Италия, и този е известен със своите типични специалитети. Опитвали ли сте някога “Risotto Milanese”? Ако не, нека започна с рецептата за ризотото:

 

Съставки:

1 ч.ч. зехтин екстра върджин;

1 средно голяма глава лук, нарязана на ситни кубчета;

1 ч.л. шафранови нишки;

3 ½ ч.ч. горещ пилешки бульон, по възможност домашно приготвен;

2 ч.ч. ориз “Arborio”;

100-150 мл. бяло вино – 1 чаша бяло вино за вас докато готвите;

4 с.л. безсолно масло;

1/2/ ч.ч. прясно настъргано “Parmigiano – Reggiano”; 

¼ чаша “Parmigiano – Reggiano” за поръсване;

 

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтин в 28-35 см  в тиган на средна температура (върху котлона). Сложете лука и гответе докато омекне, за да стане прозрачен, но не и да покафенее – ще са нужни около 8 минути на средна температура. Докато лукът се приготвя добавете шафрана в бульона и разбъркайте. След като лукът е придобил желания вид, добавете ориза и бъркайте с дървена лъжица за около 3-4 минути. 

Прибавете в тигана  виното и веднага след него налейте около 150 мл от бульона с шафрана. Разбърквайте докато течността се абсорбира от ориза. Продължавайте да прибавяте бульон с помощта на черпак, докато оризът напълно набъбне. Горе-долу са необходими около 15 минути, за да се сдобиете с ориз ал дeнте. Следва да прибавите маслото и пармезана. С вашият помощник - дървена лъжица, разбърквайте докато се получи кремообразна текстура – 3-4 минутки ще са напълно достатъчни, за да се получи  консистенцията на перфектното ризото.

След като готвим по италиански, много ясно, че ще приготвим храна за минимум четирима души. Необходими са ви 4 дълбоки чинии, в които да сложите готовото ризото, да поръсите с подготвения прясно настърган пармезан… и ако ви се намира стръкче прясна мащерка, може да украсите превъзходното миланско изкушение.

 

Ако все пак решите да посетите Милано и да се насладите на прекрасното “Risotto Milanese” - face to face , ви предлагам да похапнете в някои от най-емблематичните ресторанти в града.

 

“Il Solferino”

Via Castelfidardo 2

20121 Milan, Moscova

tel: +39 02 2900 5748