Ако се започне по-рано със смесите и захранването, задстомашната жлеза на бебето започва да се натоварва, защото не отделя достатъчно ензими. В резултат на това имунната система реагира, като се появява обрив по кожата. Първият етап при хранителния процес започва още в устната кухина, където зъбите надребняват храната до степен, в която може да се преглътне. След това се включва стомаха, в който киселинния стомашен сок подготвя храната за преработване от ензимите на задстомашната жлеза. За да се стигне до течно състояние на храна е необходимо тя да бъде усвоена в дванадесетопръстника, след това в тънкото и дебелото черво и накрая да се всмуче в кръвта. Функциите на храносмилането на бебетата са все още незрели, също така нямат и зъби, което пречи за нолмалното усвояване на твърда храна.

Сроковете на съзряване на различните храносмилателни функции са:

- към 4-месечна възраст съзряват механизмите за поглъщане на полутечна и твърда храна;

- към 5-ия месец угасва рефлексът за избутване на лъжичката и поддържането на тялото във вертикално положение. До 6-ия месец е необходимо храната на бебето да бъде в хомогенно състояние;

- към 6-ия месец се преминава към употребата на стрита храна. За да се подпомогне формирането на дъвкателния рефлекс още преди поникването на зъбите, е необходимо пюрето, претрито през гевгир или чрез размачкване, да не се гълта веднага, а да се задържи известно време в устната кухина. Не е желателно преди 6-месечна възраст бебето да се захранва, а храни като риба, месо, извара е най-добре да се въвеждат след 8-10 месец.

- до 7-мия месец трябва да се въведе частично хомогенизирана храна, за да се избегнат проблеми с дъвченето и гълтането на твърда храна. През този месец може да се дава настъргано или смляно в месомелачка месо.

- към 8-9 месец организмът на детето е вече подготвен за употребата на твърда храна. Могат да му се дават варени зеленчуци, размачкани с вилица, парченца от морков или ябълка, хляб или сладкиши. През този периот се преминава постепенно към традиционното хранене, включващо и твърда храна. При появата на 6-8 зъба могат да се дават продукти, които изискват по-продължително дъвчене.

За предпочитане е да се дават адаптирани или частично адаптирани готови продукти за детското хранене. Това е необходимо за по-гладкото привикване на бебето към новата храна. Детските храни са обогатени с витамини, балансирани са по състав и достатъчно надребнени. Необходимо е да се въведе захранване като допълнение към майчиното мляко, за да се тренира дъвкателния апарат и да се стимулира моторната активност на червата.

 

Балансираното хранене на бебето от шест месеца до година трябва да включва:

- ¾ от дневния обем храна са белтъчини, които се съдържат в кърмата или заместителите й, каши, киселомлечни продукти;

- ¼ - растителни влакна, които се съдържат в плодове и зеленчуци;

- сок в обем 10 мл. х възраста на бебето в месеци;

- извара – не по-малко от 50 гр. дневно;

- месо или риба – 50-70 гр. дневно (рибата се въвежда не по-рано от 10-ия месец).