Една от първите ваксини, която трябва да се постави на новороденото е БЦЖ. Това е ваксина за туберколоза, която предпазва детето от летален изход, но не го защитава от заразяване. Най-добре е тази ваксина да се направи още в родилния дом, защото при отлагане на ваксинацията дори с месец, първо ще трябва да се направи проба Манту и чак след това ваксинацията. Смъртността от туберколоза е най-висока при деца до годинка. Днес при заразяване с туберколоза хората не умират толкова често, поради употребата на антибиотици, но при малко дете процесите са скоротечни и не винаги успява да бъде спасено. 

Ваксинацията за хепатит В е много актуална и най-безопасна от всички ваксини до момента. Ваксините руско производство могат да се направят във всички родилни домове безплатно, за разлика от вносните. 

Можем сами да донесем ваксината на лекаря, но по този начин усложняваме работата на медицинското лице, тъй като той е длъжен да поеме отговорност, за начинът по който ние сме я транспортирали и правилното й съхраниние. Детето може да покаже неадекватна реакция, ако ваксината се окаже развалена и лекарят ще бъде обвинен за нашето невежество. 

Повечето ваксинации се правят по схема през определено време, като първите са още в родилния дом. От мястото, където е направена ваксината, са длъжни да издадат заверена справка с информация за вида и серията на ваксината и датата на поставянето й. Добре е през целият курс да се използва една и съща ваксина, защото все още няма изследвания как се преминава от една на друга. 

 

Ваксинации на тримесечна възраст

Ваксината за полиомиелит може да е във вид на капки или да се инжектира. Ако в семейството няма болни от атопичен дерматит и кожата на бебето е здрава, препаратът се капе в устата. При съмнение за проблеми с адаптацията на детето е по-добре ваксината да се инжектира. Две обстоятелства натежават в полза на инжекцията: капките се дават на празен стомах и стомашната жлеза може да реагира неадекватно, в следствие на което да възникне атопичен дерматит; и смята се, че този метод е по-безопасен за децата с всякакъв вид имунна недостатъчност.

Ваксината се слага на три пъти до навършване на една година.

Ваксините за полиомиелит, хепатит В, коклюш, дифтерит и тетанус могат да се направят в един ден. 

Бебето може да се ваксинира и срещу други болести преди навършване на годинка, но това не е необходимо, освен ако на мястото където живеете има определени болести като жълта треска и малария.

Медицинските лица не правят ваксинации по домовете. Здравото дете може да се заведе до поликлиниката, но ако все пак държите това да стане в домашни условия трябва да се обърнете към специалист от частен център. 

 

Ваксинации след едногодишна възраст

След навършване на годинка се правят реваксинации за дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит. Правят се още и срещу рубеола, морбили, паротит (заушка), по желание - срещу варицела, менингит, грип и хепатит А.

 

Шансовете ваксинираното дете да се разболее от тези болести са много малки. След ваксинация се изключва възможността от усложнения при заушка и морбили и се изгражда имунитет към рубеола. Ваксинирано, детето може да преболедува от рубеола и варицела в скрита форма и дори да не забележите. Ваксинациите от тези две болести не осигуряват доживотен имунитет, докато след преболедуване в организма се изработват антитела и човек повече не може да се разболее от варицела или рубеола. 

 

Важно е да се разбере, че ваксините не предотвратяват напълно заразяването, но предпазват от тежки усложнения, инвалидност и смърт. Болестта вкарана в малка доза под формата на ваксина помага на организма за изграждането на имунитет и така ако човек се разболее, имунната му система ще е запозната с микробите и ще започне веднага борба.

Вие решавате дали да защитите детето си от максимален брой болести или цял живот да се тревожите за възможността от заразяване и разболяване, да остане инвалид или да умре.