Вкусът на Виена 

Преди да пристигна във Виена, я познавах само от класическата музика, от картини на художниците като Густав Климт, композитори като Щраус, историите за принцеса Сиси, за династията на Хабсбургите и всичко, което бях чувала, чела и слушала.

Виена е столицата на Австрия, както има и статут на нейна провинция. Разположена в югоизточната част на Централна Европа, граничи с Чехия, Словакия и Унгария. Градът от приказките е разположен на двата бряга на река Дунав. 

Австрия има своето очарование през всеки сезон. През зимата, снегът я обгръща и заприличва досущ на един приказен пейзаж, със своите коледни пазари, аромат на току що приготвен гулаш, наденички и разбира се глювайн (горещо ароматно вино). Виенчани и туристи се събират пред двореца Шьонбрун, за да отпразнуват най-прекрасния християнски празник от годината – Коледа, пиейки глювайн и любувайки се на изключително запленяващата гледка към замъка, окъпан от блясъка на звездите, светлинките от малките магазинчета и уличните лампи… На тези коледни пазари, освен прекрасното глювайн и пунш, може да се насладите на току що изпечени вурстчета, гевреци, сладкиши и какво ли още не. През пролетта и лятото, пред двореца атмосферата тотално се променя. На мястото на вдигналата се вече снежна покривка се подават пролетни цветя, обагряйки градините на замъка в най-различни краски и причудливи форми. „Цветният парфюм” се носи из въздуха, а настроението на посетителите си проличава по техните широки усмивки. Градините и дворецът са включени в световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл. Те отразяват изтънчения вкус, интересите и живота на Хабсбургите. 

Приключението ни из Виена тепърва предстои, тръгвайки от катедралата Stephansdom („Св. Стефан”, накратко за местните Щефл), която се извисява над столицата. Районът се слави със своята архитектура, тесни и малки улички, водещи към уютни кипри ресторантчета и тайнички бистра. Хотелът, който избрах за престоя си, се намира точно срещу изящната катедрала – „Hotel Am Stephansplatz”. 

Ще тръгнем из уличките на Innere Stadt, за да открием най-приятните заведения за хранене, които централната част може да ни предложи. Разбира се да не забравя, че в цяла Виена ни дебнат уловките или така наречените „туристически капани”, в които чужденци и туристически групи много често попадат, привиквани и придърпвани от талантливи промоутъри – викачи на ресторанти. 

Първата ни спирка е Reinthaler’s Beisl, където спокойно можеш да похапнеш за скромната сума от 5 до 20 евро. Кипрата и уютна малка бирарийка предлага кратко меню, в което присъстват както традиционният Wiener Schnitzel, така и Tafelspitz, наденички и ястия от свинско месо – Schweinsbraten, поляти със сос, върху легло от типичното кисело зеле.

Dorotheergasse, 2 
Tel:+43" Tel: +43 1 51 31 249




Ако и вие като мен сте любители на изкуството, ще ви е интересно да посетите “Kunst Historisches Museum” – Музей на историята на изкуството, който предлага една невероятна и според мен най-богатата колекция от творби в Европа. Само един поглед към сградата, проектирана от архитектите Земпер и Карл фон Хазенауер, ще ви накара да се влюбите в нея. Сградата е още по-изящна и пленяваща отвътре. Камък, мрамор и обков облицоват стените и пода на музея, величествени колони се извисяват до арките, фрески, рисунки и стенописи красят таваните и стените, мраморни и каменни статуи, като че ли улавят духа от миналото… цялото това изящество опиянява посетителите. Може би именно това е причината там да се направи кафе и гурме ресторант, където спокойно пиейки и хапвайки да се отпуснете след дългата обиколка, в приказната атмосфера на музея.

Kunst Historisches Museum
Maria – Theresien Platz
Tel: + 43 1 525 24
10:00 – 18:00


За повече информация, карти с намалаения, годишни карти, пакети и отстъпки посетите  www.khm.at

 


В района Innere Stadt може да откриете както японски ресторанти, така и виетнамски, немски, италиански, ресторанти с вегетарианска кухня и разбира се традиционните австрийски гастро-пъбове. Ще ви представя някои от проверените места за хранене.

Едно от тях е емблематичното австрийско ресторантче „Plachutta Wollzeile”. Там може да се пробват вкусни традиционни гозби, презентирани прекрасно. Най-известното ястие в ресторанта е Tafelspitz and Trimmings, поднесено в специални съдове (медни тенджерки), директно от котлона. То включва зеленчуци по традиционна виенска рецепта, варено телешко месо със зеленчуци, бульон от говеждо месо или щрудел с кайма, хрупкави пържени картофи, сосове – специален сос със лук, сос от хрян с ябълка и топъл препечен черен хляб. Този специалитет ще утоли глада на поне трима души. Разбира се с това не се изчерпва менюто на ресторанта. Има още куп вкусни неща, заслужаващи да бъдат опитани. Ресторантът е доста посещаван, тъй като се намира в централната градска част, храната винаги е прясна, автентична и вкусна. 

„Plachutta Wollzeile”

Wollzeile, 38
Tel: +43 1 5121 577

За повече информация, карти с намалаения, годишни карти, пакети и отстъпки посетете 
www.plachutta.at 




Сигурна съм, че и вие сте съветвани, отивайки във Виена, да вкусите всеизвестната торта „Sacher”. Но къде? Е, как къде? Разбира се в ресторанта на хотел „Sacher”. Оригиналната торта е един от най-известните сладкиши в целия свят. Рецептата е създадена през 1832 година и се пази строго от собствениците на хотела. Тортата „Sacher” е тънко намазана с най-качественото кайсиево сладко, глазирана с шоколад и сервирана с прясно разбита неподсладена сметана. Като всеки шедьовър и тя носи със себе си история. През 1832 година известният държавник Метерних поканил гости, но в същият ден готвачът му се оказал болен. На смяна бил 16 годишният готвач-чирак, на който била възложена „тежката” задача. Неговото име е Франц Захер. В онази нощ той за първи път е представил  на света и до днес известното кулинарно произведение на изкуството. Рецептата остава непокътната, както той я е създал – пухкава и мека шоколадова торта с кайсиев мармалад под глазурата. След като Франц приключил чиракуването си се е превърнал в напълно квалифициран готвач. Синът му – Едуард, отворил хотел „Sacher” във Виена през далечната 1876 година. 

Когато за първи път влязох в хотел „Sacher” бях погълната от история… Ако имате път на там и сте решили да опитате това шоколадово изкушение, не забравяйте към него да добавите така ароматното виенско кафе. Аз лично опитах не само тортата „Sacher”, но и виенския им шницел от телешко месо и останах безкрайно очарована. 

Hotel „Sacher” и „Rote Bar”

Philharmonikerstr., 4
Tel: +43 1 514 56841

За повече информация, карти с намалаения, годишни карти, пакети и отстъпки посетете 
www.sacher.com 




На съседният ъгъл до Hotel „Sacher” се намира кафе „Mozart”. Ако сте тръгнали на пазар из Виена и се почувствате изморени, може да го посетите. Намира се в централната част на града, заобиколено от най-известните модни марки. Ето как се случи да попадна в него… бях тръгнала на шопинг в този район, но изведнъж започна да вали, а точно пред мен широко се отвори вратата на кафе „Mozart”. Настаних се удобно на едно от сепаретата и си поръчах еспресо и ябълков щрудел. За съжаление заведението се напълни, тъй като хората, седящи навън, искаха и те като мен да се скрият от дъжда. В настаналата голяма суматоха, на сервитьорите им беше трудно да обслужат доволно клиентите си и на всичкото отгоре един от тях ме удари с лакът и ме поля с горещото кафе, което бях поръчала да ме освежи. Разбира се човекът ми се извини, но на мен ми идваше да заплача. Сладкишът беше наистина прекрасен, за разлика от моето настроение. Ще ме разберете ако кажа, че не мога да дам реална оценка на кухнята, тъй като впечатленията ми бяха „замазани” от случилото ми се в кафе „Mozart”, от което си тръгнах с лека подутина на челото и един спомен, който никога няма да забравя. 

Mozart Café
Albertinaplatz, 2
Tel: +43 1 2410 0200

За повече информация, карти с намалаения, годишни карти, пакети и отстъпки посетете 
www.cafe-mozart.at 





На една крачка от хотелът, в който се бях настанила, се намира „Do & Co” хотел Виена, където може да посетите ресторант или кафе - пура бар „Do & Co”, на последния етаж на сградата. Откриващата се гледката към катедралата „Св. Стефан” е наистина пленяваща. В бара на „Do & Co” може да се разхладите с любимия на виенчани „Aperol Spritz”, поднесен с резен портокал и лед. За почитателите на пури барът предлага разнообразие от тютюневи изделия, както и любезно ще ви поднесат пепелник, резачка за пури и кибрит с фирменото лого. Барът е култово място за бизнес срещи, с леката си и лежерна обстановка, стил и класа. Ресторантът в хотела ще ви зарадва с едно великолепно меню и кухня. Ако сте изморени от виенски шницели и прочие специалитети, тук определено ще намерите своя кулинарен рай. Цените не са ниски, но ястията си заслужава да бъдат опитани. Обслужването е на ниво.

Do & Co Hotel Vienna, Restaurants, Catering & Bar

Stephansplatz, 12
Tel. Hotel: +43 1 24188
Tel. Restaurant: +43 1 740 000
Tel. Restaurant: +43 1 535 3969




За да усетите очарованието на нощна Виена ви предлагам да посетите „Le Loft”, намиращ се на 18-я етаж на „Sofitel Stephansdom Viena”. „Загадката” на ресторанта се крие в неговия дизайн, направен от швейцарския художник Pipilotti Rist, обагрил с творението си тавана на ресторанта, създавайки един невероятен контраст между минималистичния интериор и творбата си. Творението на художника като че ли оживява. Изображението на есенни листа рефлектира върху стъклата на ресторанта, създавайки ефирност и простор, както и една запечатваща се в съзнанието гледка. Ресторантът е разделен на три части – бар, „Light Food Restaurant” (както сама си го нарекох) и същинският ресторант, буквално надвесил се над Виена. Главният готвач Antoine Westermann, французин, израснал в алзаския регион на Франция, сътворява кулинарни изкушения, с атмосферата на алзаската и виенската кухня. След като ресторантът му „Le Buerehiesel” в Страсбург, Франция е награден с три звезди Мишелин, решава да го остави на своя син Ерик. И така френският готвач, се премества във Виена със своето протеже Raphael Dworak, продължавайки да приготвят превъзходни ястия в ресторант „Le Loft”. Изисканият ресторант предлага много прецизно подбрана винена листа, а сомилиер ще ви препоръча кое вино ще си подхожда с избраното от вас ястие. За да опитате великолепно вкусните ястия на „Le Loft” е добре да направите резервация 3-4 седмици преди посещението си.

Le Loft
Leopoldstadt
Hotel Sofitel
+43 1 906 168 100


Ще оставя на вас да продължите моята история, с вашите лични снимки, случки и впечатления.